VAR verklaring voor 2014 en 2015 langer geldig

  • -

Heeft u een Verklaring arbeidsrelatie (VAR) voor 2014 of 2015?
In de loop van 2016 gaat de wet- en regelgeving voor de VAR veranderen. U ontvangt hierover van de belastingdienst een brief.

Een VAR, in het leven geroepen om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, is nodig om aan te tonen dat ZZP-ers geen arbeidsrelatie hebben met hun opdrachtgever(s). Vooral wanneer een ZZP-er voor slechts één opdrachtgever werkt, zou de fiscus een naheffingsaanslag aan de opdrachtgever kunnen opleggen voor loonheffingen, als er geen VAR overlegd kan worden.
Aangezien de regelgeving binnenkort gaat veranderen, blijven VAR’s voor 2014 en 2015 ook in 2016 geldig tot het moment dat de nieuwe wet- en regelgeving ingaat.
De streefdatum hiervoor is 1 april 2016. U kunt de VAR voor 2014 of 2015 dus ook in 2016 blijven gebruiken, zolang u hetzelfde werk onder dezelfde omstandigheden en voorwaarden blijft doen.

De overheid wil de VAR gaan vervangen door een stelsel van modelovereenkomsten die hetzelfde doel dienen; het voorkomen van schijnzelfstandigheid.

Wanneer wel een nieuwe VAR aanvragen?

U moet wel een nieuwe VAR aanvragen als:

  • u in 2015 of 2016 gaat werken onder andere omstandigheden of voorwaarden, of
  • wanneer u andere werkzaamheden gaat uitvoeren dan de huidige werkzaamheden, of
  • indien u nog geen VAR heeft maar er wel één nodig heeft.

Deze VAR is ook geldig tot de nieuwe wet- en regelgeving ingaat.
Twijfelt u of u een nieuwe VAR moet aanvragen, gebruik dan het hulpmiddel wel of geen VAR aanvragen van de belastingdienst.