Berichtenbox voortaan nodig voor de voorschotbeschikking

  • -

De jaarlijkse berekening van toeslagen (de zogenaamde ‘voorschotbeschikking’), die gewoontegetrouw tussen 1 en 15 december in uw brievenbus valt, zal vanaf dit jaar alleen nog digitaal worden verzonden. Dat heeft de belastingdienst op 14 oktober gemeld.

Belastingplichtigen kunnen deze informatie raadplegen in hun persoonlijke omgeving ‘mijn toeslagen’ in de berichtenbox van de overheid ‘MijnOverheid’. Andere berichten over toeslagen worden vooralsnog op papier verzonden. Per 1 november 2015 zal de Belastingdienst steeds meer post digitaal gaan versturen. De fiscus benadrukt dat het daarom belangrijk is dat iedereen de eigen Berichtenbox activeert en het eigen e-mailadres doorgeeft. Daarover zal de fiscus in november brieven versturen.

De Eerste Kamer heeft op woensdag 14 oktober 2015 ingestemd met een wetsvoorstel waarin staat dat de Belastingdienst het berichtenverkeer volledig mag digitaliseren. Zo kunnen particulieren vanaf 2018 de aangifte inkomstenbelasting alleen nog maar digitaal invullen en verzenden. Dinsdag 13 oktober werd overigens bekend dat de bekende blauwe envelop van de Belastingdienst na honderd jaar zal verdwijnen.